Znaczenie nowoczesnych ICT w usprawnianiu wewnątrzorganizacyjnej komunikacji - Chomiak-Orsa, Iwona (The importance of modern ICT in improving intra-organisational communication, 2016)
Współczesne procesy wymiany informacji zarówno w warstwie operacyjnej: człowiek-człowiek, jak i organizacyjnej, różnią się istotnie od tego, jak przebiegały jeszcze 10-20 lat temu. Nowoczesne technologie informacyjno-komunikacyjne zmieniły nie tylko czas dostępu do źródeł informacji, ale wpłynęły również na takie atrybuty, jak jakość informacji czy procesy transformacji zbiorów informacyjnych. Artykuł ma na celu wskazanie, jak użytkownicy nowoczesnych narzędzi ICT oceniają ich znaczenie w usprawnianiu procesów pozyskiwania, wymiany, współdzielenia oraz współtworzenia informacji. W tekście zaprezentowany zostanie fragment badań prowadzonych w organizacjach wiedzy dotyczących oceny znaczenia nowoczesnych narzędzi ICT, m.in. takich jak intranet – w usprawnianiu wewnątrzorganizacyjnej komunikacji. Szczególną uwagę skierowano na ocenę wpływu ICT na kreowanie oraz kształtowanie relacji wewnątrz organizacji
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2016, Nr 1 (39), s. 46-55
Keywords: technologie informacyjno-komunikacyjne; procesy informacyjne; intranet; zasoby wiedzy