Sposób doprowadzenia wody do wymiennika płytowego a efektywność pracy pośredniej chłodnicy wyparnej - Paduchowska, Joanna (The influence of the water supply to the plate exchanger on the work efficiency of indirect evaporative cooler, 2009)
Przedmiotem opracowania jest pośrednia chłodnica wyparna, mogąca mieć zastosowanie w technice klimatyzacyjnej. W pracy omówiono zjawiska zachodzące w wymienniku płytowym powietrze-powietrze, w którym jedna strona jest zraszana wodą. Podjęto próbę ustalenia, czy układ współprądowego czy przeciwprądowego przepływy powietrza i wody przez wymiennik płytowy jest korzystniejszy.
Keywords: zraszany wymiennik płytowy; pośrednie chłodzenie wyparne