Analiza wpływu kompetencji miękkich przy przejściu programistów na stanowiska kierowników projektów - Werewka, Jan; Wietecha, Marcelina (Impact analysis of soft skills in transition from software developer to project manager positions, 2015)
Działy HR w firmach informatycznych zazwyczaj definiują dla swoich pracowników możliwości awansu lub przekwalifikowania. Taka potrzeba wynika z jednej strony z konieczności adaptacji kompetencji pracowników do potrzeb firmy, z drugiej zaś − z potrzeby wyjścia naprzeciw aspiracjom pracowników firmy. W artykule skoncentrowano się na zagadnieniu przechodzenia programistów na stanowiska kierownicze, a w szczególności na stanowiska kierowników projektów. W pracy rozpatrzono zagadnienie definiowania kompetencji pracowniczych i budowanie ścieżek kariery w firmach informatycznych. Przedstawiono wyniki badań dotyczące poglądu programistów na kompetencje kierowników projektów. Rozpatrywano stanowisko firm informatycznych wobec kompetencji miękkich na stanowiskach kierownika projektu i programisty na podstawie analizy ofert pracy. Sformułowano wnioski przydatne do działów HR i programistów dotyczące zmiany stanowisk programistów na stanowiska kierownicze
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 4 (38), s. 64-90
Keywords: kompetencje miękkie; programista; kierownik projektów; zarządzanie zasobami ludzkimi; awans; przekwalifikowanie; soft competencies; software developer; project manager; HR management; promotion; retraining