Spersonalizowane ścieżki kształcenia - propozycja uelastycznienia programu studiów - Korczak, Karol; Szymański, Konrad (Personalised learning pathways – proposal of more flexible study program, 2015)
W artykule dokonano analizy koncepcji spersonalizowanych ścieżek kształcenia (SSK) dedykowanej tym kierunkom, których programy studiów składają się w znacznej części z treści z zakresu informatyki ekonomicznej. Koncepcja ta stanowi propozycję uelastycznienia programu studiów przede wszystkim przez rezygnację ze specjalności i znaczące zwiększenie puli przedmiotów do wyboru. Podstawę wnioskowania stanowiły wyniki reprezentatywnego badania ankietowego przeprowadzonego wśród 108 studentów kierunku informatyka (I stopień) na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Studenci podczas wypełniania ankiety odnosili się do wybranych elementów koncepcji spersonalizowanych ścieżek kształcenia, a także wskazywali potencjalne korzyści i wyzwania, które mogą się wiązać z tą koncepcją
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 4 (38), s. 31-44
Keywords: ścieżka kształcenia; program studiów; informatyka ekonomiczna; learning pathways; study program; business informatics