Usługi użyteczności publicznej jako instrument inwestowania w długoterminowe zdolności rozwojowe i globalną konkurencyjność Unii Europejskiej - Ząbkowicz, Jerzy (Services of general interest as an instrument to invest in a long-term development capabilities and global competitiveness of the EU, 2016)
Biała Księga nt. usług użyteczności publicznej z 2004 r., stanowiąca podsumowanie debaty poświęconej europejskiemu modelowi społeczeństwa, definiuje te usługi jako podstawowy czynnik zapewniający społeczną i terytorialną spójność oraz konkurencyjność gospodarki unijnej. Tym samym wyraźnie podkreśla rolę usług użyteczności publicznej w dążeniu Unii do osiągnięcia strategicznego celu wytyczonego przez szczyt Rady Europejskiej w Lizbonie w 2000 r. – uczynienia z gospodarki unijnej najbardziej konkurencyjnej i dynamicznej gospodarki na świecie, opartej na wiedzy i zdolnej do utrzymania trwałego wzrostu gospodarczego. Takie usytuowanie usług użyteczności publicznej w unijnym organizmie wskazuje na stopniową ewolucję zachodzącą w hierarchii przydzielonych im zadań. Wcześniej dostęp do usług użyteczności publicznej oceniany był w pierwszym rzędzie jako zasadniczy element obywatelstwa europejskiego, niezbędny do pełnego korzystania z praw fundamentalnych. Obecnie – nie umniejszając powyższej roli – coraz większego znaczenia nabiera postrzeganie usług użyteczności publicznej jako strategicznego instrumentu inwestowania w długoterminowe zdolności rozwojowe i konkurencyjność globalną UE [...]
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 2 (10), s. 103-120
Keywords: usługi użyteczności publicznej; strategia lizbońska; strategia Europa 2020; Unia Europejska; konkurencyjność; services of general interest; Lisbon Strategy; Europe 2020; European Union; competitiveness