Metody wyznaczania funkcji wynagrodzeń oraz szacowania okresu zwrotu i stopy zwrotu indywidualnych inwestycji w wyższe wykształcenie - Natalli, Krzysztof (Methods of estimation of wage function, period of return and rate of return of individual investments in higher education, 2016)
Artykuł prezentuje metody, które były wykorzystywane przez innych badaczy (zarówno polskich, jak i przede wszystkim zagranicznych) do wyznaczania funkcji wynagrodzeń oraz szacowania okresu i stopy zwrotu z inwestycji w wyższe wykształcenie. Omawia również zalety i wady każdej z nich i podaje wnioski, które z takiego omówienia wynikają. Taka szczegółowa analiza i krytyka piśmiennictwa i badań z tego zakresu umożliwi zaproponowanie rozwiązań, które najlepiej nadają się do badania rentowności indywidualnej inwestycji w wyższe wykształcenie, co jest głównym celem badawczym artykułu. Autor prezentuje również mierniki, które najlepiej odpowiadają jednorazowemu charakterowi inwestycji w wyższe wykształcenie, a dotychczas nie były w tego typu badaniach wykorzystywane (MIRR, NPV, PI)
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 2 (10), s. 30-48
Keywords: funkcja wynagrodzeń; wage function