Cięcia budżetowe. Przegląd najnowszych badań - Maziarz, Mariusz (Austerity at the Treasury. A review of the recent literature, 2016)
Celem artykułu jest dokonanie krytycznej analizy najnowszej literatury kliometrycznej poświęconej dwóm hipotezom związanym z jednym z najbardziej palących problemów gospodarki globalnej, tj. historycznie najwyższym poziomom długu publicznego. Dokonano przeglądu badań opublikowanych po roku 2009 poświęconych hipotezie progu na poziomie 90% (the 90%-threshold hypothesis) oraz hipotezie ekspansywnych cięć budżetowych (expansionary fiscal contraction hypothesis). Opinie kliometryków są silnie podzielone, jednak przeprowadzona analiza wskazuje, że (1) duża doza sceptycyzmu jest niezbędna do właściwej oceny wyników badań ilościowych, (2) brak jest jednoznacznych dowodów kliometrycznych na szczególnie negatywny wpływ wysokich poziomów długu publicznego na wzrost gospodarczy, (3) ze względu na możliwy kontrakcyjny wpływ dostosowania budżetowe powinny być dokonywane, gdy recesja dobiegnie końca i (4) powinny polegać na cięciach wydatków, a nie wzroście fiskalizacji gospodarki
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 2 (10), s. 9-21
Keywords: dług publiczny; wzrost gospodarczy; hipoteza progu; hipoteza ekspansywnych cięć budżetowych; cięcia budżetowe; public debt; economic growth; expansionary fiscal contraction hypothesis; threshold hypothesis; Reinhart-Rogoff affair; austerity