Iluzja, marzenia a rzeczywistość – bezpośrednia i niebezpośrednia inwestycja w indeksy giełdowe na przykładzie produktów inwestycyjnych - Hadaś-Dyduch, Monika (The illusion, dreams and reality – direct and indirect investment in stock indices on the example of investment products, 2016)
W artykule podjęto próbę porównania bezpośredniej i niebezpośredniej inwestycji w indeksy giełdowe. Przez inwestycję bezpośrednią rozumie się zakup określonego ściśle preferowanego przez inwestora indeksu giełdowego na Giełdzie Papierów Wartościowych. Natomiast za inwestycję niebezpośrednią przyjęto inwestycję w bankowe produkty strukturyzowane oparte na indeksach giełdowych, czyli produkty, których ostateczny wynik zależy od kształtowania się indeksów giełdowych. Inwestycja w produkt strukturyzowany ma być dla inwestorów substytutem bezpośredniej inwestycji w indeksy i spółki giełdowe, surowce, koszyki inwestycyjne, nieruchomości i podobne instrumenty. Pytanie, które nasuwa się w tym miejscu, brzmi: czy rzeczywiście produkty strukturyzowane są substytutami dla tradycyjnego inwestowania i czy dają satysfakcjonujące zyski inwestorom? Odpowiedzi na to pytanie dokonano w artykule, wyznaczając stopy zwrotu produktów strukturyzowanych opartych na spółkach i indeksach giełdowych zakończonych do 31.12.2013 r. na polskim rynku kapitałowym [...]
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2016, Nr 14 (20), s. 185-201
Keywords: produkty strukturyzowane; inwestycje alternatywne; produkty bankowe; indeksy giełdowe; instrument bazowy; structured products; alternative investments; banking products; stock indices