Wykorzystanie sieci bayesowskich do prognozowania bankructwa firm - Gąska, Damian (Bankruptcy prediction with Bayesian networks, 2016)
Celem pracy jest weryfikacja metod uczenia struktury sieci bayesowskich, wykorzystywanych do konstrukcji klasyfikatorów stosowanych do prognozowania bankructwa przedsiębiorstw. Empirycznej weryfikacji poddano kilka metod uczenia struktury sieci bayesowskich, wykorzystywanych pośrednio do konstrukcji klasyfikatorów. Analizy dotyczyły spółek notowanych na GPW w Warszawie. W pracy pokrótce omówiono podstawy teoretyczne rozpatrywanych zagadnień oraz zaprezentowano wyniki badań
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2016, Nr 14 (20), s. 131-143
Keywords: prognozowanie bankructwa; sieci bayesowskie; uczenie struktury; bankruptcy prediction; Bayesian networks; structure learning