Podatek dochodowy w kontekście rodziny - Mazurek, Edyta (The income tax in the context of the family, 2016)
Problem demograficzny, polegający nie tylko na niekorzystnych zmianach w strukturze ludności pod względem wieku, lecz także na malejącym współczynniku dzietności, dotyka współcześnie wiele krajów, w tym także Polskę. W kontekście demograficznych zagrożeń bardzo ważne jest prowadzenie odpowiedniej polityki prorodzinnej. Państwo może wspierać aktywne działania rodziny poprzez odpowiedni system podatkowy. Głównym celem artykułu jest przegląd stosowanych rozwiązań prorodzinnych w podatku dochodowym oraz ocena sprawiedliwości polskiego systemu podatkowego pomiędzy grupami podatników wyodrębnionych ze względu na typ rodziny. W porównaniach pomiędzy poszczególnymi typami rodzin zwrócono uwagę na aspekt sprawiedliwości, jak również na ważność stosowania skali ekwiwalentności. Analiza została przeprowadzona w oparciu o rzeczywiste dane dotyczące przychodu podatników wspólnie rozliczających się w wybranym wrocławskim urzędzie skarbowym za rok 2007
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2016, Nr 14 (20), s. 75-87
Keywords: PIT; podatek sprawiedliwy; re-ranking; skala ekwiwalentności