Ocena wartości energetycznej i odżywczej diet szpitalnych na podstawie jadłospisów dekadowych - Tymoszuk, Marta; Orkusz, Agnieszka (Evaluation of the energy and nutritional values of hospital diets on the basis of decade menus, 2015)
Odpowiednio dobrana dieta szpitalna pozwala zachować dobry stan zdrowia i powinna być traktowana podczas pobytu w szpitalu jako integralna część procesu leczenia, współdecydująca o jego efektywności i szybkości powrotu do zdrowia. Celem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej diet szpitalnych realizowanych w wybranym szpitalu województwa dolnośląskiego oparta na teoretycznej analizie jadłospisów z zastosowaniem programu komputerowego Dietetyk 2. Obliczono wartość energetyczną, zawartość: białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika; składników mineralnych: Ca i Fe, witamin A i C oraz soli dla 40 całodziennych jadłospisów szpitalnych z czterech pór roku: wiosny, lata, jesieni i zimy [...]
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 4 (19), s. 94-104
Keywords: dieta; jadłospis; szpital; zalecenia żywieniowe; diet; menu; hospital; foods recommendation