Województwo dolnośląskie w inicjatywie integracji Polski Zachodniej - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Lower Silesian Voivodeship in the western Poland integration initiative, 2012)
Celem artykułu jest ocena pozycji województwa dolnośląskiego na tle pozostałych regionów Polski Zachodniej oraz wskazanie potencjalnych szans podniesienia jego konkurencyjności dzięki uczestnictwu w tej inicjatywie. W koncepcji integracji tzw. makroregionu Polski Zachodniej uczestniczą, oprócz dolnośląskiego, województwa lubuskie, opolskie, wielkopolskie i zachodniopomorskie. Jest to inicjatywa typu bottom-up (oddolna), wychodząca z samorządów tych województw. Ma się ona przyczynić do łatwiejszego pozyskiwania pomocy zewnętrznej na realizację wspólnych projektów oraz do zacieśnienia współpracy, a w konsekwencji do podniesienia konkurencyjności i atrakcyjności makroregionu w wymiarze międzynarodowym
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 175-186
Keywords: województwo dolnośląskie; Polska Zachodnia; strategia; integracja i współpraca przestrzenna; Lower Silesian Voivodeship; western Poland; strategy; spatial integration and cooperation