Przeobrażenia rynku nieruchomości w polskich metropoliach w okresie 1989–2011 oraz perspektywy jego rozwoju - Słodczyk, Alicja (Transformations of the real estate market in Polish metropolitan areas between 1989 and 2011 and perspectives of its development, 2012)
Artykuł dotyczy rynku nieruchomości w metropoliach Polski i czynników na niego wpływających. Celem badań jest określenie elementów wpływających na stan, funkcjonowanie oraz perspektywy rynku nieruchomości w sześciu ośrodkach metropolitalnych: Warszawie, Łodzi, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu i Trójmieście. Porównując materiały statystyczne i raporty banków i firm doradczych wykazano, że rynek nieruchomości zmieniał się pod wpływem czynników zewnętrznych, związanych ze zmianami koniunktury. Zmiany zapoczątkował kryzys na rynku kredytów hipotecznych w Stanach Zjednoczonych oraz czynniki wewnętrzne związane z sytuacją ekonomiczną Polski i zmianami w przepisach o warunkach uzyskiwania kredytów na zakup mieszkań w związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 163-174
Keywords: nieruchomości; rynek nieruchomości; metropolie; real estate; real estate market; metropolis