Wpływ czynników społeczno-gospodarczych na konkurencyjność Pragi - Rosomacha, Karolina (Influence of socio-economic conditions on the competitiveness of Prague, 2012)
W artykule przedstawiono metropolitalny wizerunek Pragi, stolicy Republiki Czeskiej. Omówione zostały cechy, które umożliwiają scharakteryzowanie tego miasta jako metropolii kontynentalnej. Praga jest miastem o charakterze międzynarodowym i odgrywa znaczącą rolę w Europie Środkowej. Jest atrakcyjna zarówno dla inwestorów zagranicznych, jak i krajowych, którzy decydują się na prowadzenie swej działalności gospodarczej w Pradze. Miasto jest konkurencyjne dla pozostałych regionów czeskich i dla innych stolic europejskich. Dominująca pozycja Pragi powoduje jednak narastanie dysproporcji w poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego między nią a pozostałymi regionami w Republice Czeskiej
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 149-161
Keywords: miasto; metropolia; konkurencyjność; region; globalizacja; Praga; city; metropolis; competitiveness; globalization; Prague