Znaczenie klastrów w kształtowaniu się gospodarki kreatywnej regionów (na przykładzie Dolnego Śląska) - Pięta-Kanurska, Małgorzata (The importance of clusters in the formation of regional creative economy on the basis of Lower Silesia, 2012)
Doświadczenia wiodących gospodarek światowych dowodzą, organizacja klastrowa w pełni wpisuje się w wymogi kreatywnej gospodarki, sprzyja generowaniu innowacji, nowych miejsc pracy, wykorzystaniu lokalnego potencjału, a w konsekwencji zrównoważonemu rozwojowi miast i regionów. Szczególną formą organizacji klastrowej są kreatywne klastry. Klastry z sektora kreatywnego bezpośrednio wpływają na kształtowanie się innowacyjnych miast i regionów, gdyż budują ich potencjał gospodarczy. Celem artykułu jest dokonanie systematyzacji wiedzy z zakresu kształtowania się gospodarki kreatywnej oraz istoty kreatywnych klastrów jako formy organizacyjnej wpisującej się w wymagania tejże gospodarki. Przykładem aplikacyjnym do rozważań jest Dolny Śląsk
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 127-137
Keywords: sektor kreatywny; klastry; region; creative industries; clusters