Wspomaganie informacyjne samorządu terytorialnego – refleksje statystyczne - Obrębalski, Marek (Informational helping for territorial self-government – statistical reflections, 2012)
Podstawą sprawnego funkcjonowania każdej organizacji, w tym jednostki samorządu terytorialnego, jest m.in. posiadanie odpowiedniego zasobu informacji. Jednostki podsystemu obserwacyjnego (w tym służby statystyki publicznej) dostrzegają stan i zmiany zachodzące w skali jednostki terytorialnej, rejestrując je w różnych formach. W efekcie tych obserwacji powstaje zbiór informacji o stanie tej jednostki i jej poszczególnych elementów, wspomagający podejmowanie przez władze samorządowe decyzji. Znaczenie informacji w procesach decyzyjnych organów samorządu terytorialnego wyraźnie wzrasta. Staje się to także swoistego rodzaju wyzwaniem dla statystyki publicznej
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 115-125
Keywords: obserwacja; informacja; wspomaganie decyzyjne; samorząd terytorialny; observation; information; decision helping; territorial self-government