Teoretyczne zagadnienia rozwoju gospodarki opartej na wiedzy i sektora ICT w aspekcie przestrzennym - Miszczak, Katarzyna (Theoretical issues of development of knowledge-based economy and information and communication technologies sector in spatial aspect, 2012)
W artykule zwięźle scharakteryzowano gospodarkę opartą na wiedzy i rozwój sektora technologii informacyjno-komunikacyjnych w przestrzeni społeczno-ekonomicznej. Szczególną uwagę zwrócono na specyfikę relacji procesów tworzenia i transferu wiedzy z procesami rozwoju społeczno-gospodarczego dużych jednostek osadniczych funkcjonujących w sieciach. Na podstawie wybranych najważniejszych ośrodków naukowo-technicznych na świecie opisano rolę działalności innowacyjnej w rozwoju regionalnym
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 103-113
Keywords: przestrzeń; gospodarka; wiedza; technologie informacyjno-komunikacyjne; space; economy; knowledge; information and communication technologies