Innowacje społeczne jako determinanta rozwoju lokalnego - Łuczyszyn, Andrzej (Social innovations as a determinant of local development, 2012)
Współczesne problemy globalizacyjne wymuszają procesy wzmacniania skali lokalnej i regionalnej, a wielu przedstawicieli nauki zajmujących się sprawami rozwoju lokalnego i regionalnego wskazuje na nowe zjawisko, określane mianem glokalizacji. To umacnianie wymaga jednak budowania stałej przewagi konkurencyjnej lokalnych gospodarek poprzez system innowacji, nazywany często społecznym. W tych warunkach pożądana wydaje się każda nowa inicjatywa w przekroju lokalnym, eksponująca jej społeczną istotę. Poszukiwanie nowatorskich sposobów osiągania specyficznych celów poprzez nowe formy organizacyjne, przepisy, jak również nowy styl życia, staje się niezbędne w warunkach zachodzących zmian, rozwój lokalny bowiem – w dowolnym wymiarze – musi gwarantować poprawę warunków życia osób, grup społecznych, środowisk. Działania takie nierzadko prowadzą do zwiększania umiejętności diagnozowania i rozwiązywania problemów z różnych dziedzin życia
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 72-82
Keywords: innowacje; innowacje społeczne; rozwój lokalny; innovations; social innovations; local development