Efekty funkcjonowania specjalnych stref ekonomicznych w przestrzeni gospodarczej województwa dolnośląskiego w dobie kryzysu - Hajduga, Piotr (Effects of operation of special economic zones in the economic space of Dolnośląskie voivodeship during crisis, 2012)
W niniejszym artykule szczególną uwagę poświęcono efektom funkcjonowania specjalnych stref ekonomicznych w województwie dolnośląskim począwszy od 2008 r., czyli roku uznawanego za początek globalnego kryzysu finansowego i gospodarczego. Za istotną uznano również weryfikację tezy o skuteczności specjalnych stref ekonomicznych jako narzędzia służącego rozwojowi społeczno-gospodarczemu, szczególnie w kontekście zmniejszania bezrobocia, podnoszenia jakości kapitału ludzkiego oraz poprawy atrakcyjności inwestycyjnej terenów słabiej rozwiniętych
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 31-41
Keywords: specjalna strefa ekonomiczna; kryzys finansowy i gospodarczy; efekty funkcjonowania SSE; special economic zone; financial and economic crisis; effects of operation of special economic zones