Identyfikacja kluczowych barier innowacyjności przedsiębiorstw w regionach Polski - Głuszczuk, Dariusz (Identification of key barriers to innovativeness of enterprises in Polish regions, 2012)
Przeszkody w działalności innowacyjnej przedsiębiorstw są identyfikowane na podstawie zaleceń Oslo Manual 2005. Ocena tych rozwiązań, a zwłaszcza stopnia ich przełożenia na statystykę publiczną, wypełnia teoretyczną część artykułu. Jego empiryczne rozważania koncentrują się na ustaleniu najistotniejszych barier innowacyjności w polskich regionach na przestrzeni lat 2004–2006 i 2008–2010. Dostrzeżone nieprawidłowości (metodyczne, empiryczne) mogą się przyczynić do dopracowania sprawozdań PNT-02 i PNT-02u o innowacjach oraz podjęcia niezbędnych działań na rzecz osłabienia barier działalności innowacyjnej przedsiębiorstw
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 17-29
Keywords: bariery innowacyjności przedsiębiorstw; barriers to innovativeness of enterprises