Model procedury budowy strategii rozwoju jednostki samorządu terytorialnego - Sztando, Andrzej (Model of development strategy construction procedure of territorial self-government unit, 2013)
Artykuł poświęcony jest tematyce planowania strategicznego w gminach, powiatach i województwach. Autor prezentuje w nim modelowy wzorzec procedury budowy strategii rozwoju jednostki samorządu terytorialnego, który stworzył. Został on skonstruowany z wykorzystaniem polskich i zagranicznych doświadczeń samorządowych, literatury przedmiotu i prac badawczo-wdrożeniowych prowadzonych przez autora w kilkudziesięciu samorządach w latach 1995-2013. Pierwsza część artykułu poświęcona jest warunkom, jakie powinien spełniać tego typu plan. Część główną tworzy opis dziewiętnastu etapów budowy strategii rozwoju jednostki samorządu terytorialnego. Obejmuje on m.in. następujące zagadnienia: decyzji o budowie strategii, wyboru jej wykonawcy, diagnoz, konsultacji społecznych, analizy strategicznej, misji, wizji, celów, zadań strategicznych, zgodności horyzontalnej i wertykalnej, finansowania, przyjmowania i wdrażania
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 247-266
Keywords: strategia rozwoju społeczno-gospodarczego; planowanie strategiczne; procedura; jednostka samorządu terytorialnego; socio-economic development strategy; strategic planning; procedure; territorial self-government unit