Ekonomiczne efekty projektów infrastrukturalnych realizowanych przez gminy w strefie podmiejskiej Krakowa - Serafin, Piotr (Economic effects of infrastructure projects implemented by municipalities in the suburban area of Krakow, 2013)
Realizacja projektów o charakterze infrastrukturalnym, finansowanych z programów operacyjnych, jest postrzegana jako istotny czynnik w rozwoju lokalnym. Celem artykułu była analiza efektów zachodzących zmian w otoczeniu gmin przyległych do Krakowa pod wpływem realizowanych przez nie projektów infrastrukturalnych. Pozyskane środki okazały się bardzo ważne dla podjęcia decyzji inwestycyjnych. Gminy nie byłyby w stanie osiągnąć spodziewanych korzyści bez realizacji omawianych projektów infrastrukturalnych. Brakuje jednak podejścia strategicznego do rozwoju obszaru całej strefy podmiejskiej Krakowa. Generowane efekty są raczej konsekwencją niezintegrowanych zabiegów gmin o swój rozwój niż przemyślanego i planowego działania
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 211-246
Keywords: projekty unijne; strefa podmiejska Krakowa; ewaluacja; EU projects; suburban area of Krakow; evaluation