Kolejowe przewozy regionalne – wyzwania i problemy - Sekuła, Przemysław (Railway transportation in the region – challenges and problems, 2013)
Funkcjonowanie w Polsce kolejowych przewozów regionalnych w obecnym kształcie rozpoczęło się w roku 2004, kiedy to organizowanie i dotowanie regionalnych przewozów pasażerskich, wykonywanych w ramach obowiązku służby publicznej, oraz nabywanie kolejowych pojazdów szynowych stało się zadaniem własnym samorządów województw. Od tego czasu najważniejszym przewoźnikiem realizującym to zadanie jest spółka Przewozy Regionalne. Spółka ta borykała się z licznymi problemami oraz z ciągłym niedofinansowaniem, co ostatecznie doprowadziło do tego, że w roku 2008 została ona oddłużona i przekazana samorządom województw. W artykule przeanalizowano proces zmian w Przewozach Regionalnych oraz obecną sytuację spółki. Analiza pozwoliła na wyciągnięcie wniosków mówiących o tym, że przekazanie spółki samorządom nie przyniosło oczekiwanych rezultatów i konieczne są dalsze działania
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 201-210
Keywords: transport kolejowy; przewozy regionalne; samorząd regionalny; rail transport; regional transport; regional government