Przestrzeń publiczna w rozwoju kreatywnych miast - Rogowska, Małgorzata (Public space in creative city development, 2013)
Kreatywność staje się jedną z najbardziej pożądanych cech XXI wieku. Aby rozwijać postawy kreatywne, muszą istnieć (zostać stworzone) odpowiednie ramy w postaci edukacji, kultury, a także odpowiednich cech przestrzeni. Miasto podlega intensywnym przemianom. Ma swoistą fizyczną, intelektualną, kreatywną energię i jak każdy organizm podlega ewolucji w zależności od uwarunkowań związanych ze społecznymi, ekonomicznymi i kulturowymi zmianami globalizującego się świata1. We współczesnych uwarunkowaniach szczególnego znaczenia nabiera możliwość bezpośredniego kontaktowania się ludzi, wymiany myśli idei i wartości, której służy odpowiednia przestrzeń publiczna, otwarta, zachęcająca do integracji
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 179-188
Keywords: kreatywne miasto; przestrzeń publiczna; gentryfikacja; rewitalizacja; creative city; public space; gentrification; revitalization