Budowanie lokalnego kapitału kreatywności w metropolii (na przykładzie Wrocławia Nadodrze) - Pięta-Kanurska, Małgorzata (Building of local creative capital in metropolis (based on Wrocław Nadodrze), 2013)
Współcześnie tym, co decyduje o rozwoju i wysokiej jakości życia mieszkańców metropolii, jest lokalny kapitał kreatywny. Dlatego stworzenie takiego kapitału, szczególnie w poprzemysłowych dzielnicach metropolii, to jednocześnie cel i wyzwanie dla polskich największych miast. W artykule przedstawiono społeczno-kulturowe i przestrzenne uwarunkowania tworzenia się lokalnego kapitału kreatywnego oraz dokonano analizy efektów działań rewitalizacyjnych, które decydują o tworzeniu się lokalnego kapitału kreatywności, na przykładzie dzielnicy Wrocław Nadodrze
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 155-166
Keywords: metropolia; lokalny kapitał kreatywny; rewitalizacja; kultura; metropolis; local creative capital; culture