Reguły gospodarki uczącej się a wyzwania dla wspólnotowej polityki regionalnej - Miszczak, Katarzyna (Rules of learning economy and challenges for community regional policy, 2013)
W artykule zwięźle scharakteryzowano cechy gospodarki uczącej się i współczesne wyzwania dla wspólnotowej polityki regionalnej. Szczególną uwagę zwrócono na specyfikę funkcjonowania miast-regionów uczących się w przestrzennych sieciach gospodarczych. Na podstawie wybranych reguł procesu uczenia się opisano obszary i strategie wykorzystywane we wspólnotowej polityce regionalnej
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 123-134
Keywords: miasta uczące się; regiony uczące się; obszary i strategie wspólnotowej polityki regionalnej; przestrzenne sieci gospodarcze; learning cities; learning region; areas and strategies of Community regional policy