Rozwój przestrzenny we współczesnych realiach - Korenik, Stanisław (Spatial development in contemporary realities, 2013)
Współczesna przestrzeń podlega ciągłym zmianom mającym swoje źródło w dynamicznych procesach zachodzących w różnych przekrojach ekonomicznych. Na to zjawisko nakłada się dodatkowo kryzys występujący w globalnej gospodarce. Te przemiany powodują, że zmienia się rola przestrzeni w gospodarce. Z elementu statycznego przestrzeń staje się jednym z aktywniejszych czynników decydujących o kształtowaniu się procesów gospodarczych
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 97-106
Keywords: przestrzeń; rozwój; gospodarka; space; development; economy