Wspieranie innowacyjności w polskich regionach - Derlukiewicz, Niki (Innovation supporting in Polish regions, 2013)
Innowacyjność gospodarki od kilku lat jest jednym z priorytetów w polityce Unii Europejskiej oraz jej państw członkowskich. W związku z tym na poziomie zarówno Wspólnoty, krajów członkowskich, jak i regionów podejmowane są rozmaite inicjatywy, działania i projekty służące zwiększaniu innowacyjności. W polskich regionach także zaobserwować można coraz większe zainteresowanie innowacjami oraz zaangażowanie w różnego rodzaju działania w tym zakresie. W artykule przedstawiono teoretyczne rozważania dotyczące innowacyjności gospodarki, ze szczególnym uwzględnieniem gospodarki regionalnej, oraz zaprezentowano wybrane działania podjęte w polskich regionach, mające na celu zwiększenie innowacyjności
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 19-30
Keywords: region; innowacja; działania; development; innovation