Uwarunkowania zachowań projakościowych a innowacyjność w sferze usług - Suszek, Wioletta (Deteminants of pro-quality behaviour vs. innovativeness in the sphere of services, 2016)
W artykule podjęto problem projakościowych zachowań pracowników sfery usług z perspektywy ich cech osobowości oraz ich wpływu na innowacyjność. Niniejsze badanie, będące próbą poszukiwania związku pomiędzy cechami osobowościowymi pracowników a ich projakościowymi postawami i innowacyjnością w środowisku pracy – usługach, przeprowadzono na przełomie lat 2013/2014 wśród studentów Wydziału PiT AM w Gdyni, kierunku „towaroznawstwo”. W badaniu uczestniczyło 335 respondentów. Analizę statystyczną opracowano na podstawie wskaźnika struktury. Spośród wskazanych 50 cech osobowości, zdefiniowanych w pięciu dwubiegunowo scharakteryzowanych czynnikach, wyłoniono 19 cech o pozytywnym, w opinii respondentów, wpływie na zachowania projakościowe, 18 o negatywnym wpływie, a dla 13 cech nie określono zdecydowanego rodzaju wpływu
Management Forum, 2016, vol. 4, no. 1, s. 33-42
Keywords: zachowania projakościowe; osobowość; usługi; innowacyjność; pro-quality behavior; personality; services; innovation