Przedsiębiorcze przywództwo – opis zjawiska i próba oceny - Kozłowski, Rafał (Entrepreneurial leadership – description of the concept and an attempt to assessment, 2016)
Niniejszy artykuł prezentuje fragment koncepcji połączenia przedsiębiorczości z przywództwem na potrzeby uzyskiwania poprawy efektywności organizacyjnej oraz prezentuje rezultaty badań, które są interesujące. Wydaje się, że temat badań może zostać rozwinięty w związkach między przedsiębiorczym przywództwem a problematyką wielowymiarowej efektywności czy innych miar pomiaru przedsiębiorczości, ponieważ kluczowe jest skoncentrowanie się na ponadprzeciętnej efektywności małych i średnich organizacji i osiąganiu przez nie pozytywnych efektów działalności. I nawet jeśli powiązanie przedsiębiorczego przywództwa ze wskaźnikami finansowymi nie było możliwe w tych badaniach ze względu na ograniczenie danych, zostało wykazane, że respondenci, którzy uważają, że ich przełożeni wykazują wyższy poziom przedsiębiorczego przywódcy, są bardziej zadowoleni z firmy, dla której pracują. Wydaje się, że rozwijanie przedsiębiorczego przywództwa w organizacji ma bezpośrednie przełożenie na podnoszenie efektywności w odkrywaniu i realizacji szans oraz na zmiany w kulturze pracy
Management Forum, 2016, vol. 4, no. 1, s. 25-32
Keywords: przedsiębiorcze przywództwo; paradoksy; entrepreneurial leadership; paradoxes