Czy przedsiębiorstwo o wysokiej wartości współczynnika skupienia ma niski stopień relacji w sieci powiązań wspólną dyrekcją na polskim rynku kapitałowym? - Siudak, Dariusz (Do companies with high clustering coefficient have low degree in the network of interlocking directorates on the Polish capital market?, 2015)
W artykule podjęto problematykę zależności współczynnika skupienia od stopnia relacji w sieci przedsiębiorstw powiązanych wspólną dyrekcją (interlocking directorates). Badaniem objęto 479 przedsiębiorstw, dla których stopień relacji jest większy od jedności, spośród łącznie 902 przedsiębiorstw notowanych na głównym rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie oraz na rynku NewConnect pod koniec 2014 r. Oceny relacji współczynnika skupienia i liczby połączeń dokonano z wykorzystaniem jednoczynnikowej analizy wariancji (ANOVA) oraz porównaniem relacji dwóch sieciowych współczynników skupienia (1) w sensie Wattsa-Strogatza (CCWS) oraz w sensie przechodniości (C). Wyniki badania wykazały, że spółki o wysokim współczynniku skupienia mają niski stopień relacji w sieci powiązań przedsiębiorstw na polskim rynku kapitałowym
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 150-159
Keywords: sieć; współczynnik skupienia; stopień relacji; wspólna dyrekcja; network; clustering coefficient; degree; interlocking directorate