Zakres informacyjny uproszczonego sprawozdania finansowego jednostki małej - Maszczak, Teresa (The information scope of the condensed financial statement of small undertakings, 2015)
W związku z implementacją zapisów nowej dyrektywy rachunkowości celem artykułu jest prezentacja zmian wprowadzonych w nowelizacji ustawy o rachunkowości z dnia 23 września 2015 r. Autorka określa ich wpływ na zakres informacyjny uproszczonego sprawozdania finansowego jednostki małej. Do rozwiązania przedstawionego problemu badawczego wykorzystano metodę analizy treści regulacji prawnych (krajowych i międzynarodowych) oraz metody porównań i wnioskowania. Nowelizacja ustawy o rachunkowości, wprowadzona w życie 23 września 2015 r., w myśl implementacji dyrektywy 2013/34/UE, ma na celu poprawę warunków wykonywania działalności gospodarczej oraz zniesienie bądź zminimalizowanie barier hamujących rozwój przedsiębiorczości. Przyjęte w ustawie zmiany umożliwiają jednostkom małym stosowanie uproszczeń w zakresie sporządzania skróconych sprawozdań finansowych (bilansu, rachunku zysków i strat oraz informacji dodatkowej), co w efekcie ma doprowadzić do obniżenia kosztów ponoszonych przez jednostki małe na prowadzenie rachunkowości
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 127-149
Keywords: dyrektywa UE 2013/34/UE; jednostki małe; uproszczone sprawozdanie finansowe; uproszczony bilans; uproszczony rachunek zysków i strat; informacja dodatkowa; EU Directive 2013/34/EU; small undertakings; condensed financial statement; condensed balance sheet; condensed profit and loss account; note