Rola audytu wewnętrznego w kształtowaniu efektywności samorządowej gospodarki finansowej - Krasucka, Maja; Ćwieląg, Krzysztof (The role of internal audit in shaping the efficiency of self-government finances, 2015)
Potrzeba racjonalizowania wydatków, dążenie do większej dyscypliny finansowej i poszukiwanie oszczędności w ramach prowadzonej gospodarki zasobami rzeczowymi i finansowymi wskazują na konieczność wypracowania i ciągłego doskonalenia mechanizmów (instrumentów) zorientowanych na poprawę efektywności samorządowej gospodarki finansowej. Instrumentem, który może wspomóc kierownictwo jednostki samorządu terytorialnego (JST) w racjonalnym prowadzeniu gospodarki finansowej, chroniąc jednocześnie społeczeństwo przed marnotrawstwem i nieefektywnym wydatkowaniem środków publicznych, jest audyt wewnętrzny. Celem artykułu jest próba identyfikacji znaczenia audytu wewnętrznego dla efektywności gospodarki finansowej w ocenie jednostek samorządu terytorialnego. Na podstawie przeprowadzonych badań wskazano, że w aktualnym ustawowym i realizowanym przez większość JST zakresie audyt wewnętrzny ukierunkowany jest przede wszystkim na spełnianie kryterium legalności, mniejszą wagę przywiązuje się zaś do ekonomicznych kryteriów oceny samorządowej gospodarki finansowej, tj. efektywności i gospodarności
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 47-67
Keywords: audyt wewnętrzny; efektywność; samorządowa gospodarka finansowa; jednostki samorządu terytorialnego; internal audit; efficiency; self-government finances; self-government entities