Wpływ wydatków inwestycyjnych na poziom deficytów budżetowych polskich metropolii - Gołębiowski, Marek (The impact of capital expenditures on the level of budget deficits in Polish metropolises, 2015)
Coraz większego znaczenia na świecie nabiera koordynacja polityki zadłużania się krajów, jak również jednostek szczebla samorządowego, w tym omawianych metropolii. Skutki wywołane nadmiernym poziomem zadłużenia można obserwować nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie, co w znacznym stopniu nasilił kryzys finansowy, który wystąpił w roku 2008. W niniejszej publikacji zostanie zbadany problem wpływu wydatków inwestycyjnych na poziom deficytu w największych miastach w Polsce, który w konsekwencji powoduje wzrost ich zadłużenia. Celem badania będzie odpowiedź na pytania, czy wydatki inwestycyjne w istotny sposób wpływają na poziom deficytu w metropoliach w Polsce oraz czy polityka hamowania nadmiernego zadłużenia może oddziaływać na inwestycje w największych miastach Polski. Jak wykazano, wydatki inwestycyjne, które są tak kluczowe dla rozwoju infrastrukturalnego metropolii w Polsce, nie mają znacznego wpływu na poziom deficytu; mimo stałej wielkości wydatków inwestycyjnych w latach objętych badaniem nastąpił istotny spadek wielkości deficytów metropolii. Polityka kontrolowania poziomu zadłużenia nie ogranicza więc wydatków inwestycyjnych w metropoliach przez brak wpływu tej kategorii na kształtowanie się deficytów
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 11-24
Keywords: finanse samorządowe; metropolia; wydatki inwestycyjne; deficyt; local government finances; metropolis; capital expenditures; deficit