Zarządzanie outsourcingiem IT w przedsiębiorstwach działających w Polsce - problemy i wyzwania - Sobińska, Małgorzata (Trends in IT outsourcing management in companies operating in Poland ‒ problems and challenges, 2015)
Rozwój modeli sourcingowych w obszarze IT w warunkach postępującej globalizacji i postępu technologicznego stanowi wyzwanie zarówno dla praktyki, jak i teorii. Publikacja dotyczy zasad i praktyk związanych z pozyskiwaniem zasobów IT i zarządzaniem sourcingiem IT w Polsce − kraju słabo reprezentowanym w światowej literaturze outsourcingu IT. Zbyt mało badań dotyczy strategicznego uzasadnienia decyzji sourcingowych w obszarze IT, wynikających z nich wyzwań oraz potencjalnych lub rzeczywistych skutków takich decyzji. W artykule podjęto próbę identyfikacji najbardziej problematycznych i krytycznych aspektów skutecznej współpracy z dostawcami usług IT. Wyniki pilotażowych badań przeprowadzonych w wybranych przedsiębiorstwach działających w Polsce zostały przeanalizowane na podstawie wniosków płynących z obszernej empirycznej literatury outsourcingu
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 3 (37), s. 103-113
Keywords: modele sourcingu; sourcing IT; zarządzanie IT; współpraca; sourcing models; IT sourcing; management of IT; cooperation