Interfejsy dostępu do baz danych – przegląd technologii Borland, Embarcadero, Sun, Oracle - Łacheciński, Sebastian (Interfaces of access to databases ‒ review of Borland, Embarcadero, Sun, Oracle technologies, 2015)
Artykuł poświęcono niezwykle istotnemu zagadnieniu, jakim jest realizacja dostępu aplikacji do różnych źródeł danych. Przedstawia on rozwój, jaki miał miejsce na przestrzeni ostatniego ćwierćwiecza w odniesieniu do najbardziej popularnych interfejsów dostępu do danych. Dzięki nim realizowany jest dostęp aplikacji do danych przechowywanych i zarządzanych przez różne serwery SQL. Zaprezentowana została architektura wybranych interfejsów opracowanych i rozwijanych przez takich potentatów z branży IT jak: Borland, Embarcadero, Sun czy Oracle. Celem artykułu jest wyznaczenie użyteczności analizowanych interfejsów z jednoczesnym wskazaniem wad i zalet poszczególnych technologii. Artykuł jest analizą porównawczą prezentowanych w nim interfejsów
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 3 (37), s. 48-68
Keywords: interfejs dostępu do baz danych; BDE; BDP.NET; DBX; IBX; FireDAC; JDBC; JDO; interface of access to database