Wpływ świadomości dotyczącej długu technicznego i wiedzy o nim na powodzenie projektów informatycznych - Bagiński, Przemysław; Labus, Krzysztof; Werewka, Jan (Impact of knowledge and awareness of technical debt in software developing teams on IT projects success, 2015)
Celem pracy jest analiza wpływu długu technicznego na osiąganie celów projektów informatycznych z perspektywy zespołów rozwijających oprogramowanie. W artykule skoncentrowano się na powodach narastania długu technicznego i trudnościach związanych z jego obsługą oraz spłacaniem. Zidentyfikowano najważniejszych interesariuszy, na których dług techniczny ma wpływ lub którzy wpływają na narastanie długu technicznego. Interesującym zagadnieniem jest spojrzenie na dług od środka, z perspektywy członków zespołów rozwijających oprogramowanie. W celu uzyskania potrzebnych informacji przeprowadzono ankietę skierowaną do członków zespołów rozwijających oprogramowanie [...]
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 3 (37), s. 9-29
Keywords: dług techniczny; zarządzanie projektami informatycznymi; zespoły rozwijające oprogramowanie; metodyki zwinne; zarządzanie ryzykiem; technical debt; IT project management; software developing teams; agile methodologies; risk management