Multimedialny przystanek jako przykład implementacji ICT w komunikacji miejskiej - Badzińska, Ewa (Outodoor media stop as an example of ICT implementation in public transport, 2015)
Rozwój i powszechny dostęp do nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych przyczyniły się do popularyzacji urządzeń interaktywnych. Rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb klientów biznesowych stały się nieodzownym warunkiem kształtowania przewagi konkurencyjnej. Głównym celem publikacji jest zaprezentowanie innowacyjnego rozwiązania ICT w obszarze komunikacji miejskiej – pierwszego w Polsce multimedialnego przystanku. W pracy przedstawiono funkcjonalności zastosowanych narzędzi informatycznych dedykowanych dla klientów biznesowych. Na potrzeby realizacji celu pracy przeprowadzono badania desk research i wywiad bezpośredni ze współzałożycielem firmy GLIP – pomysłodawcy i twórcy prezentowanego rozwiązania informacyjno-komunikacyjnego. Publikacja ma charakter badawczo-analityczny, a przedstawione studium przypadku może stanowić punkt wyjścia do pogłębionych badań start-upów technologicznych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 2 (36), s. 9-18
Keywords: ICT; start-up technologiczny; przedsiębiorczość; innowacje; technology start-up; entrepreneurship; innovations