Właściwości wodnych roztworów i emulsji oleinianowych - Drzymała, Jan (Properties of oleate aqueous solutions and emulsions, 1990)
Opierając się na wynikach badań wielu autorów oraz pracach własnych opisano właściwości fizykochemiczne wodnych roztworów i wodnych emulsji oleinianowych, a także zjawiska zachodzące na granicach fazowych roztwór wodny oleinian - powietrze i faza olejowa - roztwór wodny. Szczegółowo omówiono równowagi chemiczne zachodzące w układzie kwas oleinowy - woda - NaCl w temperaturze 25 °C w zależności od pH roztworu. Sporządzono zestaw stałych równowagi reakcji zachodzących w układzie. Stałe te użyto do wykreślenia diagramu ilustrującego obszary dominacji różnych form oleinianowych, w zależności od ilości oleinianu, pH i aktywności jonów sodowych w układzie.
Prace Naukowe Instytutu Chemii Nieorganicznej i Metalurgii Pierwiastków Rzadkich Politechniki Wrocławskiej 61. Monografie 29
Keywords: roztwory wodne; środki powierzchniowo czynne; kwas oleinowy; oleinian sodowy; emulsje; równowagi chemiczne; surfaktanty