Rekrutacja i selekcja menedżerów i specjalistów w grupach kapitałowych w świetle badań empirycznych - Zając, Czesław (Processes of recruitment and selection of managers and specialists in capital groups in the light of empirical research, 2016)
Celami opracowania są analiza i ocena narzędzi rekrutacji oraz selekcji pracowników grup kapitałowych objętych badaniami empirycznymi, dokonane na tle specyfiki tych grup. Badania te pokazały różnorodność podejść i rozwiązań operacyjnych stosowanych przez kierownictwo grup. Badania ilościowe wykazały stosunkowo wysoką autonomię spółek podporządkowanych oraz raczej konwencjonalny charakter stosowanego instrumentarium w procesie doboru pracowników w grupach kapitałowych. Analiza studium przypadku pokazała, że w procesie doboru personelu stosowane są zarówno rozwiązania charakterystyczne dla grup kapitałowych, takie jak unia personalna i Assessment Centre, jak i typowe narzędzia kadrowe, wykorzystywane przez „pojedyncze” przedsiębiorstwa i inne organizacje w procesach doboru kandydatów do pracy na różnych stanowiskach. Wybór konkretnego narzędzia zależy przede wszystkim od stanowiska, na które prowadzona jest rekrutacja
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 186-195
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; grupy kapitałowe; rekrutacja i selekcja; human resources management; capital groups; tools of recruitment and selection