Interakcje społeczne sprzyjające zaangażowaniu pracowników w organizacji – założenia w świetle teorii organizacji i zarządzania - Moczulska, Marta; Stankiewicz, Janina (Social interactions conducive to employee engagement in the organization − assumptions in the light of the theory of organization and management, 2016)
Uzyskiwania przewagi konkurencyjnej poszukuje się m.in. w innowacyjności i zdolności organizacji do elastycznego działania. W obu przypadkach znaczenie ma zaangażowanie pracowników. Członkowie organizacji rzadko pracują niezależnie od innych osób, a wzajemnie oddziaływanie może wzmacniać lub ograniczać to zachowanie. Interesujące staje się kształtowanie interakcji społecznych sprzyjających zaangażowaniu pracowników w organizacji. Za cel artykułu przyjęto sformułowanie założeń dotyczących tego zagadnienia. Wyróżniono trzy grupy czynników umożliwiających rozważanie złożoności interakcji społecznych, tj. kierunek i intensywność, formę i strukturę. Zwrócono uwagę na zmiany, które wpływają na funkcjonowanie organizacji na poziomie mezo, jak i mikro. Uznano, że interakcje społeczne powinno się rozważać: (1) jako złożony proces, składający się z trzech wskazanych grup czynników oraz (2) przez pryzmat orientacji zasobowej, przy założeniu, iż pracownicy stają się uczestnikami organizacji
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 116-129
Keywords: interakcje społeczne; zaangażowanie pracowników; orientacje w zarządzaniu; człowiek w organizacji; social interactions; employee engagement; orientations in management; a man in the organization