Uwarunkowania zaangażowania organizacyjnego pracowników – przykład inżynierów - Kmiotek, Krystyna (Determinants of organizational commitment (on the example of engineers), 2016)
Celem artykułu jest ocena zaangażowania organizacyjnego inżynierów oraz identyfikacja czynników mających na niego wpływ. W opracowaniu, po analizie problemów terminologicznych w zakresie zaangażowania organizacyjnego, przyjęto do badań koncepcję zaangażowania organizacyjnego J.P. Meyer i N.J. Allen, składającego się z trzech wymiarów: emocjonalnego, trwania i normatywnego. Następnie na podstawie badań pracowników na stanowiskach inżynierskich (próba 453 osoby) dokonano oceny poziomu ich zaangażowania organizacyjnego oraz zbadano zależność między zaangażowaniem organizacyjnym a cechami socjodemograficznymi oraz elementami zarządzania zasobami ludzkimi. W ankietowanej grupie inżynierów zaangażowanie organizacyjne wykazuje statystycznie istotny związek z wiekiem pracowników oraz formą zatrudnienia. Na tę kategorię ma także wpływ zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 81-90
Keywords: zaangażowanie organizacyjne; zarządzanie zasobami ludzkimi; inżynierowie; organizational commitment; human resources management; engineers