Czy koncepcja pozytywnego przywództwa może stać się paradygmatem w naukach o zarządzaniu? - Karaszewski, Robert; Lis, Andrzej (Can the concept of positive leadership become a paradigm in management studies?, 2016)
Paradygmat definiowany jest przez Kuhna jako pogląd naukowy powszechnie uznawany w danym okresie przez społeczności uczonych działających w obrębie określonej dyscypliny naukowej i dostarczający im modelowych problemów i rozwiązań. W odniesieniu do nauk o zarządzaniu trwają spory; czy dyscyplina ta wciąż znajduje się w okresie przedparadygmatycznym; będącym pierwszą fazą rozwoju dyscypliny naukowej; czy nauki o zarządzaniu można uznać za dyscyplinę wieloparadygmatyczną. Przyjmując jednak; że w naukach o zarządzaniu występują twierdzenia mające charakter paradygmatu; do podstawowych kanonów należy zaliczyć założenie; że przywództwo jest czynnikiem kluczowym dla sukcesu lub porażki organizacji. Ostatnio; wraz z rozwojem pozytywnego podejścia do zarządzania (Positive Organisational Scholarship); wyłoniła się koncepcja pozytywnego przywództwa. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie; czy koncepcja pozytywnego przywództwa może stać się paradygmatem w naukach o zarządzaniu
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 72-80
Keywords: pozytywne przywództwo; pozytywna teoria organizacji; paradygmat; positive leadership; positive organisational scholarship; paradigm