Ewolucja koncepcji przywództwa wojskowego w doktrynach armii Stanów Zjednoczonych i jego implikacje w procesie szkolenia kandydatów na oficerów sił zbrojnych RP - Kacała, Joanna; Michaluk, Andrzej (Evolution of army leadership in the doctrines of the US Army and its implications in the process of training candidates for officers of Polish Armed Forces, 2016)
W artykule przedstawiono koncepcje przywództwa wojskowego (Army Leadership); jakie charakteryzują zachowania dowódców różnych szczebli armii USA w perspektywie historycznej. Autorzy prezentują ewolucję poglądów na rolę dowódcy lidera (Officer- Leader) w armii amerykańskiej na tle wybranych konfliktów zbrojnych XX i XXI wieku. Ewolucja przywództwa wojskowego jest ukazana na tle doktryn militarnych (military doctrine) i regulaminów polowych (Field Manuals) armii amerykańskiej. Autorzy zaprezentowali także wyniki badań prowadzonych w Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych imienia generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu nad wdrażaniem treści kształcenia w zakresie kompetencji przywódczych podchorążych (Officer Cadet) – kandydatów na oficerów Sił Zbrojnych RP
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 60-71
Keywords: przywództwo wojskowe; doktryny i regulaminy armii USA; szkolenie wojskowe; kompetencje przywódcze; army leadership; military doctrine and field manuals of the US Army; military training; leadership competencies