Kapitał ludzki jako element kapitału intelektualnego w przedsiębiorstwie - Dawidziuk, Radosław (Human capital as a component of intellectual capital in a company, 2016)
Za twórców pojęcia i teorii kapitału ludzkiego uznawani są T.W. Schultz; G.S. Becker i J. Mincer; którzy na początku lat 60. XX w. poświęcili się tej tematyce. Opracowania o roli człowieka i jego umiejętnościach w gospodarce miały jednak miejsce wcześniej. Z czasem kapitał ludzki uznano za element kapitału intelektualnego; który w literaturze pojawił się w latach 80. XX wieku. Oba te kapitały; a także ich rozwój; uwzględniane są w działalności przedsiębiorstw. Celem artykułu jest prezentacja genezy i istoty ujęcia kapitału ludzkiego jako części składowej kapitału intelektualnego; zawierająca rozważania nad kapitałem ludzkim wybranych ekonomistów na tle historii myśli ekonomicznej; oraz interpretacja zagadnienia kapitału intelektualnego i jego elementów składowych. Krótkie rozwinięcie dotyczące elementów składowych wskazuje na potrzebę ich wzajemnej korelacji. Z racji ograniczonej objętości artykułu możliwe było jedynie wybiórcze przedstawienie poglądów badaczy poruszanych zagadnień
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 46-59
Keywords: kapitał ludzki; kapitał intelektualny; kapitał społeczny; kapitał organizacyjny; human capital; intellectual capital; social capital; organizational capital