Profil kompetencyjny profesjonalnego mentora - Baran, Małgorzata (Competency model for profesional mentor, 2016)
Mentoring jest cechą organizacji przykładającej wagę do rozwoju zasobów ludzkich. Stosowany jest najczęściej podczas planowania kariery pracowników; w sytuacji zmian organizacyjnych i zmian na stanowiskach pracy. Wysokiej klasy mentoring wiąże się z kompetencją; doświadczeniem i jasno zdefiniowaną rolą mentora. Skuteczność i powodzenie tego procesu zależy od cech osobowościowych i kompetencji mentora; który odpowiada za zbudowanie relacji z podopiecznym; jego rozwój osobisty i zawodowy. Celem artykułu jest przedstawienie wyników badania kompetencji mentorów oraz zbudowanie na ich podstawie profilu kompetencyjnego wzorcowego mentora. Zaprezentowany profil obejmuje 15 kompetencji doskonałego mentora; dla których zdefiniowany został minimalny wymagany poziom pozwalający na skuteczne wykonywanie obowiązków. Zbudowany profil może posłużyć organizacjom wdrażającym lub stosującym mentoring do znalezienia odpowiedniego mentora; a także do oceny mentorów w strukturach organizacji
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 22-32
Keywords: mentoring; mentor; kompetencje; profil kompetencyjny; competences; competence profile