Identyfikacja mechanizmów obronnych menedżerów - Barabasz, Adela (The identification of defense mechanisms of managers, 2016)
Prezentowany artykuł ma charakter teoretyczno-empiryczny. Zagadnienia prezentowane w nim skupiają się wokół problematyki mechanizmów obronnych kluczowych postaci w organizacji oraz ich wpływu na sposób radzenia sobie z trudnymi sytuacjami; z jakimi członkowie organizacji mają na co dzień do czynienia. Złożone i dynamiczne zjawisko zmian organizacyjnych niewątpliwie do takich należy. W artykule przedstawiono wyniki badań prowadzonych wśród menedżerów działu HR dużej firmy; przeprowadzonych krótko po dokonaniu w niej istotnych zmian własnościowych oraz strukturalnych. Celem badań; w których wykorzystano wywiad wpółustrukturalizowany oraz kwestionariusz DSQ 40; było zidentyfikowanie mechanizmów obronnych menedżerów w kontekście zmiany organizacyjnej. Rozważania przedstawione w niniejszym opracowaniu przybliżają pojęcie mechanizmów obronnych; a także są próbą wskazanie możliwości praktycznego zastosowania w praktyce zarządzania
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 9-21
Keywords: mechanizmy obronne; emocje; psychoanalityczna perspektywa; zarządzanie zmianą; defence mechanisms; emotion; psychoanalytic paradigm; change management