Systemy bezpieczeństwa informacji w przedsiębiorstwach logistycznych – wyniki badania - Walasek, Robert (Information security systems in logistics enterprises – research results, 2016)
W kontekście malejącego znaczenia zasobów materialnych warunkiem osiągania przez przedsiębiorstwo przewagi konkurencyjnej jest odkrywanie i wykorzystywanie własnych; wyróżniających kompetencji oraz kreowanie cennych wartości niematerialnych. Wartości niematerialne; takie jak: wiedza; doświadczenie czy umiejętności; pozwalają przedsiębiorstwu na uruchamianie skutecznych instrumentów konkurowania; m.in. przez tworzenie niepowtarzalnych i unikatowych relacji partnerskich; które stanowią najważniejsze ogniwo w walce konkurencyjnej. Jednak aby te relacje były skuteczne; muszą się cechować wzajemnym zaufaniem. Kluczowym elementem tworzenia wiarygodności przedsiębiorstwa na rynku jest wdrożony system zarządzania bezpieczeństwem informacji. Powyższe rozważania stały się podstawą do podjęcia tematyki związanej z wdrożeniem nowoczesnych rozwiązań w zakresie ochrony i bezpieczeństwa informacji w funkcjonujących w regionie łódzkim przedsiębiorstwach logistycznych. Podjęte rozważania oraz wnioski z badań mogą przyczynić się do wskazania kluczowych obszarów; w których przedsiębiorstwa; wykorzystując odpowiednie narzędzia zarządzania bezpieczeństwem informacji; mogą osiągać wymierne korzyści oraz tworzyć przewagę rynkową nad innymi podmiotami
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 1 (26), s. 152-165
Keywords: bezpieczeństwo; informacja; zarządzanie; klient; konkurencja; safety; information; management; customer; competition