Projekty innowacyjne. Istota i uwarunkowania - Spałek, Seweryn (Innovation projects – the idea and determinants, 2016)
Projekty innowacyjne zajmują szczególne miejsce w organizacjach. Od ich powodzenia niejednokrotnie zależy sukces rynkowy przedsiębiorstwa. W artykule przedstawiono główne cechy projektów innowacyjnych oraz ich specyficzne uwarunkowania. Omówiono dotychczas stosowane klasyczne podejście do zarządzania projektami innowacyjnymi. Mając na względzie specyfikę innowacji; współczesne turbulentne otoczenie i wysokie ryzyko niepowodzenia projektów innowacyjnych; skonstatowano; że klasyczne podejście jest obecnie niewystarczające. Na bazie podjętych rozważań zaproponowano równoczesne zastosowanie zwinnych metodyk w zarządzaniu projektami do celów zarządzania projektami innowacyjnymi. Przedstawiono główne cechy tego nowatorskiego podejścia w odniesieniu do tradycyjnego zarządzania projektami. Wskazano na jego zalety w aspekcie realizacji założonych celów biznesowych organizacji; większej elastyczności w zarządzaniu zmianami produktu oraz szybszej odpowiedzi na zmiany zachodzące w turbulentnym otoczeniu organizacji
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 1 (26), s. 132-141
Keywords: innowacje; projekt; zarządzanie; koncepcja; organizacja; paradoks; innovations; projects; management; idea; organization; paradox