Ryzyko działalności innowacyjnej przedsiębiorstw w kontekście ich wyników finansowych - Nawrocki, Tomasz (Risk of enterprises innovative activity in the context of their financial results, 2016)
Innowacyjność w literaturze przedmiotu utożsamiana jest z kluczowym czynnikiem sukcesu; decydującym o przewadze konkurencyjnej przedsiębiorstw na rynku. Jednocześnie jednak; z różnych względów; z działalnością tą wiąże się spore ryzyko; które zarazem często postrzegane jest również jako jedna z jej podstawowych barier. Pojawia się zatem pytanie o opłacalność trudu związanego z podjęciem działalności innowacyjnej w porównaniu z biznesem o charakterystyce bardziej tradycyjnej. Za cel główny artykułu przyjęto zbadanie w wymiarze finansowym relacji wartość oczekiwana – ryzyko dla spółek o charakterystyce innowacyjnej w porównaniu z podmiotami opierającymi swoją działalność podstawową na bieżących rozwiązaniach. Badanie przeprowadzono w odniesieniu do wybranych spółek notowanych na GPW w Warszawie; a jego zakres czasowy obejmował 4 kwartał 2010 r.-2 kwartał 2015 r. Z przeprowadzonej analizy wynika; że każdej działalności innowacyjnej przedsiębiorstw faktycznie towarzyszy wyższe ryzyko negatywnych zmian wielkości finansowych; jednocześnie przeliczenia tego ryzyka na jednostkę wartości oczekiwanej uzasadniają w wielu przypadkach jego podjęcie
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 1 (26), s. 112-124
Keywords: ryzyko; działalność innowacyjna; wyniki finansowe; spółki giełdowe; risk; innovative activity; financial results; listed companies